13 april 2018

En skakig fransk vår

April i Frankrike - en varm och skön period, många midsommarblommor utslagna, vinstockarna har börjat bli gröna och en varm sol tillåter utomhusluncher. Eller så brukar det vara i alla fall.
Men i år är det annorlunda. Våra vänner som är bofasta här i Frankrike säger att "i mars har det regnat varenda dag". Det uttalandet kanske man får ta med en nypa salt men att det har varit svalare än normalt, mer snö, mer minusgrader och mindre sol - ja det ser man ute i naturen. Mina favoriter Judasträden blommar glest och inte så magnifikt som de brukar. Men samtidigt blommar syrener och blåregn - som brukar komma litet senare. Fruktträden sköter sig också.... hoppas att humlor och bin finns på plats.
Enligt meteorologen beror detta på den "skandinaviska blockeringen"  vilket innebär att det har parkerat ett högtryck över Skandinavien som på detta viset får soliga dagar medan södra och västra Europa får allt regn....

Kanske att fransmännen ändå har andra bekymmer än den kalla våren... 
Statliga järnvägen SNCF har meddelat att de tänker strejka 2 dagar av 5 i hela tre månader. Från april till och med juni. I hela landet. Fackföreningarnas motpart  är inte arbetsgivarna utan regeringen. Anledningen är att Macron tillsammans med sin regering indirekt kommer att förändra de anställdas arbetsvillkor. Han vill att SNCF ska förändras från en statlig myndighet till ett statligt aktiebolag. Skulderna för den statliga myndigheten uppgår till 55 miljarder euro. Att driva järnvägen som ett aktiebolag skulle kunna ge mer fria händer till att omfördela resurserna till de underdimensionerade områdena (storstäderna) från de avfolkade delar som fortfarande har tåglinjer men som ingen åker med... Man kan också släppa in andra tågtransportaktörer liksom man har gjort i övriga Europa. Förändringarna skulle inte beröra de som nu är anställda utan de ska få behålla alla sina befintliga förmåner. Förändringarna berör enbart de som ska anställas någon gång i framtiden. Vad har de då för arbetsvillkor? Jo är man anställd av SNCF, att jämföra med SJ, så är man livstidsanställd, jobben kan gå i arv från förälder till barn, man går i pension vid 52 år och man har ett koltillägg på lönen. Hm, det var ett tag sedan man körde tågen på kol.... Nu vet man inte riktigt hur länge strejkkassorna räcker. Man vet inte heller hur många andra som ställer sig solidariska med järnvägsarbetarna och går ut i strejk de också. Men vid tre tillfällen är generalstrejk utlyst för statligt och kommunalt anställda. Studenterna brukar vilja hänga på, jag undrar varför? En sak vet man i alla fall, det är kaos för alla som tågpendlar till sina arbeten.


6 kommentarer:

  1. Lite skakigt med både vår och samhälle verkar det som. Men hoppas Macron gör rätt och att det blir till det bättre för fransmännen. Och nu har dom Syrien att tänka på också....
    Vilka vackra vårliga bilder du delat med dig av ! Jag kommer på direkten ....... ;-)
    Önskar dig en riktigt fin helg !

    SvaraRadera
  2. Reservoarerna är toppfyllda här i södra Spanien också, vilket innebär att det regnat rejält. Fast det känns inte så, kanske p g a att jag också är van vid det walesiska vädret,hi,hi!
    Jobbigt med dessa strejker i Frankrike, har genom åren råkat ut för en hel del.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Fransmän är i regel rätt ovilliga till förändringar, vilket är lite konstigt när man tänker på revolutionen.

    SvaraRadera